Historien
Lægdsmand, Konger og Fællesskabets tid
Gl. Elmegaards alder kendes ikke med sikkerhed, men det står dog klart, at bonden på gården var en af de 13 gårdmænd, der var med til at opføre Drejø Kirke i 1535.
Frem til udskiftningen i 1833 blev denne tid kaldt for Fællesskabets Tid. Man drev marker i fælles drift, godt ledet af oldermanden, der skiftede hvert år. For at få gang i samfundet havde man i 1691, delt de 13 helgårde til 26 halvgårde.
Gennem årene har gården haft skiftende navne, som regel efter den bonde, der har drevet gården – eksempelvis Christoffer Jee’ns Gård, Ivers Gård – eller da gården fra 1891 – 1935 husede øens lægdsmand, da hed gården naturligvis, Lægdsmandsgården.
I 1994 købte Beth og Peter Blay gården og indrettede grafisk tegnestue i den gamle kostald. Gården blev samtidig fredet. De døbte gården Gl. Elmegaard på grund af de gamle og karakteristiske elmetræer. Desværre var elmesygen allerede kommet til Drejø og i 1999 blev gårdens træer ramt. I dag står kun stammerne tilbage. Parret valgte at bo uden centralvarme, isolering og forsatsvinduer, men med alt det historiske indbo, og sådan står gården stadig.
Kongebesøg to gange
I 1929 besøgte Kong Christian den Tiende og Dronning Alexandrine Lægdsmandsgården. Over dette fine besøg udbrød husets frue, Anne Susanne: Hvilken Lykke har timet mit ringe Hjem. Kongens besøg var et officielt besøg da han skulle overrække Lægdsmanden en medalje for tro tjeneste.
I 1957 sejlede Dannebrog i de sydfynske farvande og ved en pludselig indskydelse fik Kong Frederik den Niende lyst til at besøge Drejø. Kongen ville gerne se de nye huse, der var bygget efter den store brand, der havde hærget Drejø By i 1942, hvor kun to af de oprindelige gårde stod tilbage. Den ene Gl. El. Elmegaard. Kongen var ledsaget af Dronning Ingrid og de tre prinsesser.
Mange af de bevarede ting, der findes på Gl. Elmegaard, er fra lægdsmandens tid. En helt enestående samling der fortæller om et fantastisk liv på en lille ø. Beth Blay stiftede Drejø Lokalarkiv og startede år efter museum i nordlængen og den gamle oldermandsstue blev åbnet for offentligheden. Udstillingen rykkede dog i nogle år til Lillebo, som parret havde købt som kulturhus for Drejøs beboere. Her blev der lavet skiftende museum- og kunstudstillinger indtil 2002, hvor Peter Blay døde. Beth rykkede det hele tilbage til gården, og i 2003 blev der stiftet en fond til bevarelse af gården og dens indbo. Museet drives i dag at Beth og hendes søster Sanne Larsen.
I dag beboes gården ikke længere og er udelukkende museum og café. De to søstre arrangerer guidede ture både på gården og i naturen. De fortæller om det helt særlige liv, det er at bo på en ø.